Ergonomisk design för tandläkarmottagningar

0 Comments

tandläkarstol

Det är ett sorgligt faktum att två av tre tandläkare kommer att uppleva smärta i rörelseapparaten under sin karriär. Tandläkaryrket är det fjärde mest sannolika yrket att resultera i denna typ av smärta, och problemets rötter kan ofta spåras tillbaka till studenttiden! Att böja sig över utrustning, vrida sig för att nå verktyg, utföra repetitiva handlingar och hålla armar och kroppar i samma position längre än vad man borde bidrar alla till att belasta kroppen som inom kort resulterar i smärtor som kan plåga dig under hela din karriär. Men med en väl genomtänkt utformning av arbetsutrymmet och arbetsflödet kan dessa problem minskas och till och med helt elimineras!

Ergonomic Design for Dental Practices

I den här artikeln tittar vi på de steg som tandläkarmottagningar kan ta för att övervinna den arbetssmärta som personalen inte längre ska behöva stå ut med.

Vad menar vi med ergonomi inom tandvården?

Ergonomi är vetenskapen om hur man får arbetsutrymmen och arbetsflöden att uppfylla arbetstagarnas behov (snarare än tvärtom). Inom tandvården innebär detta att se till att tandläkarkontor och tandläkarpraktiker stödjer och främjar hälsosamma rörelser och god hållning hos tandläkare, tandläkarassistenter, kontorspersonal och receptionspersonal. Det är detta som kommer att syfta till att eliminera den muskuloskeletala smärta som gör att många tandläkares karriär slutar i förtid, och som kommer att göra det möjligt för er att ge bästa möjliga upplevelse för både personal och patienter.

Utformningen av behandlingsrum och mottagningar har i stort sett varit densamma under flera decennier, men den framväxande ergonomiska vetenskapen börjar ändra på detta. Oavsett om det är en ergonomisk tandläkarstol eller ergonomiska tandläkarverktyg kommer en bra design att förbättra produktiviteten och öka arbetslivet för ett tandvårdsteam. Så i stället för att tvinga personalen att anpassa sina kroppar till arbetsutrymmena kan du skapa ett friskare och lyckligare team genom att låta arbetsutrymmet passa personalen!

Fördelar med ergonomisk utformning av tandläkarmottagningen

Dental surgery


Den viktigaste fördelen med förbättrad ergonomisk utformning av tandläkarmottagningar är naturligtvis en bättre, säkrare och hälsosammare arbetsmiljö för tandläkarna. Men det är inte bara tandläkare som gynnas. Ergonomisk design förbättrar fyrhandigt tandläkararbete, vilket innebär att assistenterna också gynnas, och det kan till och med utsträckas till andra delar av praktiken, vilket gör mottagningsområden och kontor bättre för dem som arbetar i dem också.

Och så finns det den obestridliga ekonomiska fördelen som följer med en förbättrad arbetsmiljö. Skador i rörelseapparaten står för 14 % av alla läkarbesök och 34 % av alla sjukdagar, så om du gör din personal friskare kommer du att öka produktiviteten. När det gäller rekrytering av tandvårdspersonal kan ergonomiska tillämpningar på din tandläkarpraktik dessutom bidra till att din klinik sticker ut från mängden och få in kvalitetspersonal i ditt team.

Det förbättrade utseendet och känslan i dina lokaler kommer också att påverka potentiella patienter, som ofta inte har mycket annat att gå på när de bestämmer sig för vilken klinik de ska gå till. En modern ergonomisk utformning för tandläkarmottagningar är en del av den mängd tekniska förbättringar som flödar in i tandläkarmottagningarna och som visar nya patienter att er tandläkarmottagning är en modern och patientpositiv miljö.

Det har visat sig att mottagningar som tar till sig ny teknik blomstrar, även under ogynnsamma ekonomiska förhållanden, så om du tar till dig ergonomi kan du hjälpa din tandläkarmottagning att blomstra.

Tio tips för att förbättra tandvårdsergonomin i din tandläkarpraktik.

Dentist with Patient


Nu har vi tittat på vad ergonomi är och diskuterat några av de många fördelarna med att införliva ergonomi i en tandläkarpraktik, och det är dags att börja tänka på de positiva förändringar du kan börja göra i din egen miljö.

Genom att samarbeta med tandläkararkitekter kan du maximera effektiviteten i ditt utrymme och dina ambitioner när det gäller ergonomisk design, men här är våra tio bästa tips för att få igång arbetet.

Placering av arbetsplatsen

Nyckeln till en lyckad ergonomisk utformning av tandläkarmottagningen är att se till att enheten och patientstolen, handinstrumentbordet och arbetsytan alla är inom räckhåll för tandläkare och assistenter. Överväg att placera instrumentbryggan över patientens bröstkorg och handinstrumentbordet nära patientens tinning så att båda kan nås av tandläkare och assistent från alla arbetsställningar.
Placering av patienten. Var noga med att patienterna inte placeras för högt: tandytan bör vara i ungefär armbågshöjd för att säkerställa att armar och axlar inte höjs upp och därmed belastas i onödan.

Tandläkarstol

När det gäller ergonomi i tandläkarmottagningar är det viktigt att sitta i en sådan ställning eftersom tandläkare och assistenter kan tillbringa mycket tid i denna position. Se till att varje ergonomisk stol har en justerbar sits. Sitsen bör lutas framåt så att den är 120 grader från ryggstödet. Att hålla höfterna högre än knäna stöder ryggradens naturliga krökning. Du kan hitta ergonomiska stolar för tandläkare på Dynamostol.


Patientens stol

Se till att patientstolen har ett tunt och flexibelt ryggstöd. Ergonomisk utformning av tandläkarstolen ger tandläkaren och tandläkarassistenten god tillgång till munhålan från alla arbetsvinklar, utan att någon nacke behöver krökas.


Utrymme

Se till att det finns tillräckligt med utrymme för tandvårdspersonalen att röra sig och arbeta i behandlingsrummen, inklusive minst 60 cm bakom nacken på patientstolen när den är bakåtlutad. Ett trångt arbetsutrymme tvingar musklerna att arbeta hårt på ett sätt som de inte är konstruerade för.


Förstoringsglas

Välj luppar med en brant deklination och ett stort arbetsavstånd så att tandläkarna kan hålla huvudet i ett neutralt upprätt läge under undersökningarna.


Rörelse och motion

Se till att tandläkare och tandläkarassistenter rör på sig och sträcker ut sig mellan patienterna, samtidigt som de försöker ändra de muskelgrupper de använder när de arbetar så att de inte överanstränger de gotiska grupperna. Olika pallar kan användas för olika uppgifter för att skapa variation i arbetsställningarna, och tandläkarna bör stå en del av tiden eftersom detta minskar belastningen på rygg och nacke.


Hållning

Att upprätthålla rätt hållning är nyckeln till att undvika de kroniska smärtsyndrom som många tandläkare och tandläkarassistenter helt enkelt får stå ut med, så detta måste vara en grundläggande och konsekvent referenspunkt för personalen. Om tandläkarna upptäcker att de rör sig från sin korrekta hållning kan det krävas bättre användning av speglar.


Handleder och fingrar

Dessa är kanske de hårdast arbetande delarna av tandläkarens kropp och tar därför en stor del av bördan. Genom att hålla handlederna så mycket som möjligt i ett neutralt läge (handlederna raka, handflatorna vända mot varandra på axelbredd) och genom att träna armar och axlar på att ta på sig en del av de repetitiva rörelser som fingrarna tenderar att göra kan man hålla båda i god form.


Ingen storlek passar alla

Ergonomisk utformning handlar om att anpassa arbetsplatsen till arbetstagaren, men utgå inte från att alla arbetstagare har exakt samma längd eller kroppsbyggnad. Tandläkarutrustning och arbetsstationer har traditionellt sett byggts med män i åtanke, och många kvinnliga tandläkare rapporterar om muskuloskeletala problem som ett resultat av detta. Se över arbetsplatsen med tanke på de faktiska arbetstagarna och justera vid behov.

Det är troligt att om du utformar eller omformar din praktik kommer du att tänka på många saker, inklusive din patientupplevelse, uppgradering av tekniken och den vänliga atmosfär som du försöker skapa; ergonomi och tandhygien är inte begrepp som traditionellt sett har resonerat med varandra i planeringsprocessen. Men glöm inte att det är din personal som arbetar 8-10 timmars dagar och som för in pengarna till praktiken. Att ta hänsyn till ergonomiska krav på tandläkarutrustning för att se till att miljön fungerar för din personal är nyckeln till en glad, hälsosam och effektiv verksamhet.

Tandläkarjobbet är inte lätt; det innebär en utmanande arbetsbörda, lite tid och ofta känslomässiga patienter, så varför göra det svårare? En ergonomisk utformning av tandvårdskliniken kommer att leda till gladare och friskare personal, samt högre produktivitet och nöjdare patienter. Kort sagt är det en investering väl värd att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *